To był mój przełomowy moment, dziś już mija parę lat, kiedy przepadłam w temacie który scala zdrowie, jedzenie, środowisko, zwierzęta. Fascynuje mnie ta spójna relacja, jak wszystko się łączy i naturalnie współgra, gdyby nikt tego nie zakłucał, tylko dołączył i grał razem byłoby pięknie.
Zaczęłam zgłębiać temat od wykładów na YT, filmów, artykółów i książek, wciąż uczę się zmiany, jednak już wiem, że nieprzetworzona niskotłuszczowa dieta roślinna to jest to co lubie najbardziej. Jeżeli zaciekawił cię temat, zobacz post o książkach, wkrótce opublikuję również moje polecenia filmowe.
Dziś podrzucam genialną naturalną roślinną bombę dla odporności. Banalnie prosty i szybki w wykonaniu przepis.
Mikstura dla odporności
składniki:1x grejpfrut
2-3 łyżeczki kurkumy
3-5 cm obranego imbiru
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu
Wszystkie składniki wrzucam do naczynia i dokładnie blenduje. Przelewam do słoiczka albo buteleczki. Piję codziennie jedną lub dwie duże łyżki, najlepiej rano i wieczorem, aż do wykończenia słoiczka.
Mikstura jest dość ostra w smaku (imbir + czosnek !!!), zawsze możesz dodać więcej syropu z agawy czy miodu, wedle podniebiennych upodobań smakowych. Warto raz na sezon, zrobić sobie taką kurację dla odporności a obowiązkowo teraz, w okresie jesiennych infekcji.
Smacznego i dużo zdrówka.
Ściskam
Kasia
Komentarze
Prześlij komentarz